گفتوگوی «موسیقی ما» با مدیرکل دفتر موسیقی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی
علی ترابی: زمان پوستاندازی دفتر موسیقی فرا رسیده است
موسیقی ما - «علی ترابی» چند ماهی است که به عنوان مدیر کلِ دفتر موسیقی جایگزین «فرزاد طالبی» شده است. او سالها قبل نیز مدتی متصدی این پست بود و به عنوان مدیر انجمن موسیقی نیز فعالیت میکرد و فعالیتهایی نیز در جشنوارههای مختلف داشت. «ترابی» اما روزهای سختی در پیش دارد؛ همانطور که لابد مدیرانِ پیشیناش داشتند؛ مدیریت بر فضای پرچالش و همواره پرحاشیهی موسیقی با بودجهی اندکی که در اختیارِ این نهاد است، قطعا کار سادهای نیست. در این گفتوگو با او دربارهی تمام مسایلِ مربوط به موسیقی سخن گفتهایم. دربارهی جشنوارهی موسیقی فجر که گویا حالا چند سالی است اهالی موسیقی به آن حساستر شدهاند، دربارهی مجوزها و سیاستهایی که برای حمایت از موسیقی نواحی و سنتی دارد. او اما تاکید دارد که دفتر موسیقی وزارت ارشاد اندک اندک تلاش خواهد کرد تا از تصدیاش بر موسیقی بکاهد و آن را به خود هنرمندان واگذار کند. ترابی وعدهی حمایت از بخش خصوصی را نیز میدهد و سهولتِ جریانِ دریافتِ مجوزها. این اولین گفتوگوی ما با اوست و در حالی که آرزو داریم بعد از پایانِ دورانِ مدیریتش از چگونگی تحقق تمامی وعدههایش با او بگوییم:
مسأله اما کمی پیچیدهتر است؛ در موسیقی نواحی، جهانبینی از اهمیت بسیار زیادی برخوردار است. تکنیک را میشود آموزش داد. این تفکرِ نهفته در این موسیقی است که این روزها دارد از دست میرود؛ کما اینکه برخی از این نوازندگان جوان با وجود آنکه تکنیک خوبی دارند، اما از هویت خودشان فاصله گرفتهاند و بدون آهنگساز خوب و داشتن پیشینهی فرهنگی، خواه ناخواه وارد گروههایی میشوند که نه شهری هستند و نه روستایی. در بهترین حالت، موسیقی نواحیِ شهری شده را اجرا میکنند.
- * معمولاً مدیران وقتی در منصبی قرار میگیرند، نیازمند فرصتی هستند تا خودشان را با شرایط منطبق کنند. شما البته پیش از این مدتی به عنوان سرپرست دفتر موسیقی و همچنین مدیر انجمن موسیقی فعالیت داشتهاید. برآیندتان از شرایط فعلی این دفتر چیست؟
- * منظورتان آقایان میرزمانی، ارجمند و طالبی است؟ از نظر شما ویژگیهای هر کدام از این افراد چه بود؟
- * اشاره کردید که از آن زمان تاکنون، تفاوتهای بسیاری در حوزهی فرهنگی رخ داده است. در این باره توضیح میدهید؟
- * خب این ماجرا معلول چه شرایطی است؟
- * اینهمه چهره و ستاره در حوزهی موسیقی پاپ در این مدتزمان کوتاه چگونه شکل گرفته است؟ این سؤال را از این جهت میپرسم که به نظر میرسد این روند به خود فعالان موسیقی پاپ هم ضربه وارد و همهچیز را در آن غیرقابل پیشبینی کرده است.
- * این خوب است یا بد؟
- * اما به گواه اهل فن، موسیقی پاپ ما هم در این سالها با یک سقوط کیفی همراه بوده است.
- * البته که ترانه یک معضل بزرگ در موسیقی امروز ایران است. اما آیا میتوان از آن انتظار قدرتمندی یک شعر کلاسیک را داشت؟
- * چرا؟ آیا دستگاهی که مجوز میدهد نمیتواند روی کیفیت آثار تأثیرگذار باشد؟
- * من ناگزیرم بار دیگر سؤالم را تکرار کنم. بههرحال ممیزی زمانی معنا پیدا میکند که روی کیفیت کار تأثیر بگذارد؛ وگرنه ممیزی شعر حافظ و سعدی چه معنایی دارد؟
- * موسیقی سنتی این روزها وضعیت غمانگیزتری -لااقل به لحاظ مخاطب- دارد. آیا دفتر موسیقی تمهیدی برای جان گرفتن دوباره این موسیقی دارد؟
- * این حمایتها شامل چه چیزی است؟ مثلاً اگر قرار باشد فلان استاد در تالار وحدت به اجرای برنامه بپردازد، در هزینهی سالن یا اعطای مجوز تسهیلاتی قائل میشوید؟
- * مسألهی من بیشتر مسألهی مجوز است.
- * موسیقی نواحی همواره یکی از چالشهای مهم دفتر موسیقی بوده است. ما از یک طرف با گستردگی بسیار در این حوزه مواجهیم و از سوی دیگر، با هنرمندانی که جزء آخرین راویان موسیقی مناطق خویش هستند و نیازمند حمایت. همین هم کار را دشوار میکند.
مسأله اما کمی پیچیدهتر است؛ در موسیقی نواحی، جهانبینی از اهمیت بسیار زیادی برخوردار است. تکنیک را میشود آموزش داد. این تفکرِ نهفته در این موسیقی است که این روزها دارد از دست میرود؛ کما اینکه برخی از این نوازندگان جوان با وجود آنکه تکنیک خوبی دارند، اما از هویت خودشان فاصله گرفتهاند و بدون آهنگساز خوب و داشتن پیشینهی فرهنگی، خواه ناخواه وارد گروههایی میشوند که نه شهری هستند و نه روستایی. در بهترین حالت، موسیقی نواحیِ شهری شده را اجرا میکنند.
- * دفتر موسیقی مدتی است که برای تکآهنگها مجوز صادر میکند و به سایتهای مجاز دستور داده که بدون مجوز امکان انتشار هیچ قطعهای را ندارند. با توجه به آنکه روند مجوز معمولاً روندی دشوار است، این سیاست ترغیبکننده و حمایتکنندهی رسانههای خارج از کشور نیست؟
- * واقعاً سختگیری اندک است؟
- * مجوز برای تکقطعهها باقی میماند؟
- * و کسانی که مجوز نمیگیرند؟
- * خب شما توضیحاتی برای سهولت روند مجوز دادید؛ اما هنوز مسائلی وجود دارد مثل زمان که برخی با وجود مشکلات احتمالی، ترجیح میدهند به سمت گرفتن مجوز نروند.
- * دفتر موسیقی تصمیم ندارد در حوزهی کنسرتها وارد عمل شود؟ چرا مخاطب باید بلیت 200 هزار تومانی بخرد و خواننده حتی قدرت ژوست خواندن هم نداشته باشد و سراسر فالش بخواند؟
- * این روزها شایعاتی شنیده میشود که برخی شورای شعر را دور میزنند! این صحبتها تا چه حد صحت دارد؟
- * آقای ترابی اساسنامهی جشنواره چه شد؟
- * اما گویا جریان منتقدان به این آییننامه بسیار امیدوارند.
- * برای نگارش این آییننامه با خود اهالی موسیقی هم مشورت شده است؟
- * بخشهایی از این آییننامه را توضیح میدهید؟
- * نقش دبیر در این میان چیست؟
- * دبیر انتخاب شده است؟
- * اما تا زمان جشنواره فرصت زیادی باقی نمانده است.
- * میدانید این روزها انتقادات بسیاری به تالار وحدت وارد است؟
- * آقای ترابی شما تا به حال در جشنهای موسیقی ما شرکت داشتهاید؟
- * چه برنامهای برای حمایت از برنامههایی از این دست در بخش خصوصی دارید؟
- * جایزهی باربد همچنان ادامه خواهد داشت؟
منبع:
سایت موسیقی ما
تاریخ انتشار : سه شنبه 1 خرداد 1397 - 17:36
دیدگاهها
درود بر جناب ترابی، در این اوضاع سخت اقتصادی و فرهنگی، امیدواریم با درایتی که همه از ایشان سراغ داریم اوضاع موسیقی هر روز بهتر از قبل بشه.
خیلی خوبه که فرآیند مجوز گرفتن ها داره آسون تر میشه. این نگاهی که ایشون دارند اینکه بزاریم مخاطب ها خودشون تصمیم بگیرند که یه سبک موزیک و اثر هنری رو دوست دارند یا نه خیلی نگاه قشنگ و درستیه +++
خیلی با این حرفشون موافقم که کسانی که موفقترن باقی میمونن.
اگه یه ترانه ای رو مخاطب ها نپسندند خود به خود به مرور زمان هم اون اثر و هم خواننده اش محو میشن.
به امید روزهای بهتر برای موسیقی پاپ ایران ❤❤
متاسفم .. بدترین روزای موسیقی کشور داره تو دوره مدیریت این آقا رقم میخوره..
مرسی موزیک ما مصاحبه خوبی انجام دادید و اینکه دمشون گرم آقای ترابی کارشون خیلی درسته .. همانطور که استاد حسین علیزاده ازشون حمایت کردند قطعا با مدیریتی بهتر از مدیران قبلی کارها رو به پیش خواهند برد... تو همین مدت کوتاه هم تغییرات مثبت داره احساس میشه.
همیشه جامعه موسیقی ما تحت تاثیر سلیقه و گرایش های شخصی و نه قانونی مدیران و مسئولان وقت بوده.همیشه هم ما نوازنده ها به نسبت تاثیرات منفی همین تصمیمات و برخوردهای سلیقهای مسئولان قربانی شدیم... آقای ترابی مدیری قانون مدار و فوق العاده با هوش و با شخصیت که شخصا امیدوارم در مرحله اول ارکستر های ملی و سمفونیک که نماد موسیقی و هویت هر کشوری هستند رو دوباره تو دوره ایشون تو روزهای اوج خودشون ببینیم..
سپاس
یه فکری هم به حال ارشاد شهرستان ها بکنند که هرجوری دلشون میخواد سیلقه ای رفتار میکنن... الان ۵ ساله توو تبریز به خاطر عقده های شخصی یه آقا نمیذارن مجید خراطها مجوز بگیره
آقای ترابی، از کورش یغمایی چه خبر!؟؟؟؟
خب پس میخوان مجوز رو بدن ب سازمان غیر دولتی ک پول بگیرن. خسته نباشن
آقای ترابی به داد ما مشهدیا هم برسید!! ما چه گناهی کردیم آخه!! ما هم کنسرت میخوایم اینجا هم مثل همه شهر های ایران پر از جوان های بیکار هست! که یکی از حداقل دلخوشی هامون همین برگزاری کنسرته! قانون همه جا باید یکسان اجرا بشه مشهد و تهران نداره. خواهش می کنم این طلسم رو بشکنید.
البته این طلسم یه جورایی پارسال در برنامه انتخاباتی رئیس جهمور شکسته شد و ما امیدوار شدیم! زمانی که هم جناب سالار عقیلی در جمع 70 یا 80 هزارنفری مردم ترانه وطنم را با همسرایی آنها خواند و خانمها بالاخره پایشان به ورزشگاه و زمین چمن باز شد!! اما اون که فقط برنامه تبلیغاتی جناب رئیس جمهور بود و نه کنسرت!
ایشون همون علی ترابی هستند که در دو دولت آقای احمدی نژاد همراه بابک رضایی بر عرصه موسیقی سلطنت میکرد؟!؟ همون گروهی که زدند و ارکستر سمفونیک و گروه کر رو از بیخ و بن سوزوندن؟ چه آرام و متین و اصلاح طلب شده !!! ... بد زمانی برگشتی به مسند کار آقای ترابی . بد زمانی. از یار نزدیکت بابک رضایی یاد میگرفتی که رفت و در راهروهای وزارت ارشاد از نظرها پنهان شد. بد زمانی برگشتی.
افزودن یک دیدگاه جدید