گفتگوی «موسیقی ما» با دبیر اجرایی سیاُمین جشنواره موسیقی فجر
علی ترابی: عطش یادگیری موسیقی در کشور خیلی وابسته به بخشنامهها و دستورالعملها نیست
موسیقی ما - دبیر اجرایی سیاُمین جشنواره موسیقی فجر پس از اعلام فراخوانِ امسالِ بزرگترین فستیوال موسیقی در کشور، در یک گفتگوی اختصاصی با «موسیقی ما» به ابهامات و برخی پرسشهای مهم در این باره پاسخ گفت. رئیس فعلی انجمن موسیقی ایران در انتهای صحبتهای خود درباره سکوت انجمن موسیقی در بحث منع تدریس موسیقی در فرهنگسراها، روابط و موازیکاریهای نهادهای ذیصلاح موسیقی در کشور و همچنین بحران ارکسترهای ایرانی توضیحاتی ارائه داد که مشروح این گفتگو را در ادامه میخوانید:
- * در فراخوان منتشر شده از سوی ستاد جشنواره موسیقی فجر، بار دیگر شاهد عدم حضور موسیقی پاپ در بخش رقابتی هستیم و با توجه به صحبتهایی که در نشست خبری جشنواره دوره قبل از سوی مسئولین برگزاری جشنواره صورت گرفته بود، پیشبینی میشد این خلأ برای امسال جبران شود. اما ظاهراً مجموعه برگزاری باز هم نتوانستهاند به جمعبندی خوبی در این زمینه برسند.
- * در نشست خبری دوره قبلی جناب «حسن ریاحی» در پاسخ به سوال خبرنگار یکی از خبرگزاریها درباره غیبت چهرههای فعال در موسیقی پاپ در بخش رقابتی عنوان کردند که در حال پیشبینیهایی برای حضور این شاخه از موسیقی در بخش رقابتی هستیم و شاید در دوره بعدی این اتفاق رخ دهد.
- * امسال هم بخش جنبی جشنواره موسیقی فجر ظاهراً قرار است در شمایل سالهای قبل برگزار شود. سوای بحث پرطرفدار بودن این بخش و اینکه میزانی از هزینههای برگزاری جشنواره نیز از این طریق تأمین میشود، چه تدبیری برای هر چه بهتر و پربارتر شدن این بخش که به نوعی گل جشنواره نیز هست اندیشیده شده؟ بههرحال وقتی بخشی از یک جشنواره را پیش از برگزاری میتوان به عنوان پرطرفدارترین بخش لقب داد، قطعاً میتوان پیشبینیهایی را نیز برای هر چه پربارتر شدناش در نظر گرفت و از این استقبال قابل پیشبینی، استفادههای بهینهای کرد.
- * محدودیتهای موجود در فضای موسیقی کشور باعث شده که در سالهای اخیر گروههای معروف و سرشناس موسیقی جهان خیلی به ندرت اجازه و رغبتی برای برگزاری برنامه در داخل کشور داشته باشند. با این پیشزمینه ذهنی، به نظرم بخش موسیقی بینالملل جشنواره موسیقی فجر تنها ویترین حاضر و آمادهای است که میتوان به دور از حساسیتهای موجود در کشور، حضور چهرههای سرشناس موسیقی جهان را در آن تجربه کرد و بهترین استفاده را از آن برد. اما در سالهای گذشته با وجود تلاشهای قابل تقدیر «رامین صدیقی»، بخش بینالملل به جز چند اتفاق ویژه از قبیل حضور «انور براهم» و «رامیز قلیاف» و چند چهره دیگر، نتوانسته آن عطش سرکوب شده دوستداران موسیقی جهان و بینالملل را برطرف کند. نظرتان درباره این بخش از جشنواره چیست؟
- * بحث بیعدالتی در توزیع بودجههای فرهنگی در نشستهای خبری دورههای مختلف جشنواره از سوی شما و سایر مسئولین عنوان شده ولی هرگز پیگیری درستی در این مورد صورت نگرفته است. به هر حال میزان استقبال از جشنواره موسیقی و اصولاً تعداد طرفداران موسیقی در کشور در مقایسه با سایر حوزهها به اندازهای بالاست که اشاعه بحثهای فرهنگی و ترویج صحیح این هنر، میتواند در تفکرات و استراتژی کلان فرهنگی کشور نیز جای خوبی داشته باشد. فکر نمیکنید که در این عدم عدالتمحوری در توزیع هزینهها، بیش از هر کسی خود شما و سایر مسئولین موسیقی کشور مقصرید که پیگیری درستی در این باره انجام ندادهاید؟
- * انتقاد بزرگ به معتبرترین فستیوال سالانه موسیقی در کشور، عدم حضور بزرگان موسیقی سنتی کشور در آن است. چرا بزرگترین ویترین موسیقی در کشور هرگز نتوانسته بزرگاناش را به سمت خود بیاورد و از حضورشان استفاده کند؟
- * بله بودهاند ولی به مرور بیاعتماد شدهاند. اینکه از حضورشان در یک جشنواره دولتی، استفادههای غیرهنری شده و همین باعث شده دیگر نیایند.
- * سوال بعدی من درباره بحران تمامنشدنی مجموعه ارکسترهای ایرانی است. باز هم سکوت خبری ناشی از اتفاقات مختلف اجتماعی و ورزشی باعث شده تعطیلی تأسفبار ارکسترهای ایرانی به فراموشی سپرده شود.
- * پس لطفاً فقط در این حد جواب بدهید که آیا این ارکسترها قرار هست در جشنواره موسیقی امسال به اجرای برنامه بپردازند؟
- * در دو سوال بعدی من شما به عنوان «رئیس انجمن موسیقی» لطفاً پاسخگو باشید. آقای ترابی! نهادهای مسئول موسیقی در کشور ظاهراً رابطه کاری خوبی با هم ندارند و در مسائل مختلفی که در این حوزه بهوجود میآید، معمولاً هیچ اتحادی بین این نهادها برای حل این مشکل وجود ندارد. شمایی که اهالی سینما را مثال میزنید و اعتقاد دارید که در مشکلات مختلف همه آنها پشت هماند و از یکدیگر حمایت میکنند، چرا در مشکلات و بحرانهای مختلف حوزه موسیقی هرگز در یک تیم نیستید و در اکثر اوقات شاهدیم که حتی مثلاً «خانه موسیقی» و «دفتر موسیقی» و «معاونت هنری» و «انجمن موسیقی»، سعی دارند مشکل را به گردن یکدیگر بیندازند و از پاسخگویی و شفافسازی خودداری میکنند؟
- * مثلاً درباره همین موضوع «منع تدریس موسیقی در فرهنگسراها»، بهجز دفتر موسیقی که کلاً در این باره سکوت مطلق و عجیبی را اختیار کرد، مسئولین «خانه موسیقی» اعتقاد داشتند که معاونت هنری باید پاسخگو باشد و انجمن موسیقی نیز از هرگونه اظهارنظر در این رابطه خودداری کرد.
- * سوال من را پاسخ ندادید. سکوت انجمن موسیقی در این مورد خاص نگرانکننده بود و باعث انتقادات فراوانی از سوی اهالی موسیقی شد. به عنوان صحبت پایانی درباره این سکوت توضیح میدهید؟
منبع:
اختصاصی سایت موسیقی ما
تاریخ انتشار : چهارشنبه 18 تیر 1393 - 02:30
افزودن یک دیدگاه جدید