پیشنهادی برای مقابله با رفتارهای سطحینگرانه رایج در صفحات مجازی هنرمندان
#ضدزرد
[ دکتر افشین یداللهی - شاعر، ترانهسرا و روانپزشک ]
مدتهاست که در فضاهای حقیقی و مجازی شاهد رواج فرهنگ سطحینگری در برخورد با مسائل اجتماعی، عاطفی، هنری و... هستیم. تأیید بیچونوچرا و طرفداری متعصبانه از یک اثر هنری تحت تأثیر نام صاحب اثر، بدون کمترین تلاش برای نقد بیطرفانهی آن، یکی از مسائل نگرانکنندهی امروز فرهنگ و هنر ماست که منجر به افت شدید کیفیت آثار شده است؛ چون تولیدکنندگان، خود را پذیرفته شدهی بیقید و شرط میدانند و نگرانِ از دست دادن مخاطبانشان به دنبال نقد این آثار نیستند. در ضمن کوششی برای ارتقاء کیفی کارهای خود نمیکنند. به همین دلیل، مدتهاست شاهد مضمونهای تکراری و نگاههای بسیار سطحی و سادهانگارانه به موضوعات و اتفاقهای مهم هستیم.
به چند عبارت کلیشهای، غیرسازنده و صرفاً احساسی یا تعارفآمیز که زیر پستهای شبکههای اجتماعی به وفور میبینیم، اشاره میکنم:
«مثل همیشه عالی»
«مثل همیشه بینظیر»
«شما فوقالعادهاید»
«عاششششقتم، تو اسطورهی منی»
«فلانی بزرگ»
«ترکوندید استاد!»
«متأسفم برای فلانی که با شما مخالفت میکنه»
«ایشون در حدی نیست که در مورد شما اظهار نظر کنه»
«متأسفم برای سینما / موسیقی / شعر این مملکت که فلانی دربارهش نظر میده»
«نازی ی ی استااااااد، جیگرتونو!»
«تو غلط میکنی دربارهی فلانی اظهار نظر بکنی، برات متأسفم، واقعاً که...»
«تو زر نزن! لیاقتت آهنگای فلانیه که گوش بدی نه آهنگای فلانی عزیز، فلانی جون، خودتونو اصلاً ناراحت نکنید ما با شماییم همیشه، بوس بوس»
و...
جالب اینکه هنرمندانِ مخاطبِ این کامنتها از آنها لذت میبرند و با ادامهی رفتارهای گذشته، به این روند دامن میزنند و این حرفها را نشان اعتبار هنری و فرهنگی خود و نفوذ در دل مخاطبین تلقی میکنند.
رفتار رایج دیگر، لایک کردن قبل از خواندن یک متن یا شنیدن یک آهنگ است که نهتنها مصداقِ علاقهی عمیق نیست، که نشانهی یک هواداری سطحی و غیرمسئولانه در رابطه با یک هنرمند است.
خوب است برای احترام به اندیشهی خود و حقیقیتر و مؤثرتر شدن مراودههای فضای مجازی، هیچیک از نوشتهها را قبل از خواندن کامل و دقیق لایک نکنیم و نظر واقعی، بدون تعارف، نقادانه و محترمانهی خود را در مورد پستی که میخوانیم و میبینیم، بنویسیم تا از یکدیگر بیاموزم و صاحب اثر نیز ارزیابی واقعبينانهتری نسبت به کارهایش داشته باشد.
همهی انسانها از جمله هنرمندان برای رشد، نیازمند نقد هستند و برای استفاده از آن، ظرفیت و شهامت شنیدن نقد و توان به کار بستن موارد درست، لازم است.
کسانی که هواداران دوآتشه دور خود جمع میکنند، دار و دستهی مجازی راه میاندازند، نظر درستِ هیچ نقدکنندهای را نمیپذیرند و او را توسط هوادارانشان مورد حمله قرار میدهند یا از رفتارهای تند و متعصبانهی هواداران جلوگیری نمیکنند یا مخالفی را که محترمانه نظر خود را بیان میکند، از صفحهی شبکهی اجتماعی خود حذف میکنند و محوریت فعالیتهایشان خودنمایی و اغراق در رفتارهای مثبت و ظاهراً روشنفکرانه یا رفتارهای خلاف عرف برای جلب توجه است، یکی از عوامل فرهنگ و هنرِ سطحی و پوپولیسم هستند.
پیشنهاد میکنم کسانی که به عنوان یک انسان اعم از هنرمند، هنردوست و اهل فرهنگ، در برابر فرهنگ و هنر جامعه احساس مسئولیت میکنند، حرکتی را با عنوان #ضدزرد و با نشان دادن واکنشهای مسئولانه، منطقی و محترمانه و بیتعارف در شبکههای اجتماعی و فضاهای مجازی و حقیقی شروع کنند تا به تدریج شاهد بهبود حال هنر و فرهنگمان باشیم.
همهچیز احتمال زرد شدن دارد: روانشناسی، فرهنگ، عرفان، هنر، آداب معاشرت، روشنفکری، رسانهها، مطبوعات، ورزش، رنگهای مختلف مثل مشکی، آبی، قرمز و... و حتی همین حرکت #ضدزرد و گاهی این اتفاق آنقدر تدریجی میافتد که متوجه پیشرفت آن نمیشویم و نکتهی آخر این که همه باید رفتار #ضدزرد را ازخودمان شروع کنیم.
با آرزوی دوستیهای واقعیتر.
منبع:
اختصاصی سایت موسیقی ما
تاریخ انتشار : دوشنبه 8 تیر 1394 - 00:59
دیدگاهها
جاي چنين يادداشتي واقعا خالي بود. با خواندن كامنتهاي خيليها- متاسفانه- در همين سايت و در پاي برخي خبرهاي خوانندگان بخوبي مي توان عمق اين فاجعه فرهنگي اينترنتي را ديد. البته شخصا خود سايت موسيقي ما را هم در اين ميدان دادن و عرصه گشايي براي طرح مسائل ضدفرهنگي و هوچيگري و ترويج لمپنيسم از سوي كاربران مقصر مي دانم.
تعاريف هاي الكي و اغراق آميز بي پايه از كار خواننده ي محبوب و بد و بيراه به خواننده اي كه ربطي به موضوع و حتي سبك همان خواننده ندارد در همان سطور كامنت ها كه لحن و نوع نگارش برخي نوشته ها بدون تعارف نشان از سطح درك و ذهنيات آن فرد دارد.... همينها بخصوص تعاريف الكي و نشنيدن نقد باعث ايجاد ذهنيات غلط در خود همان خواننده مي شود و جلوي رشدش را مي گيرد و دكتر يداللهي بخوبي به تشريح اين مشكل فرهنگي پرداخته اند.
من قبلا هم گفته بودم این جور حرکت ها کاملا سازماندهی شده هست چطور اینجا کسی پست نذاشت منظور دوستان اینه که کی بود کی بود ما نبودیم . آنچه معلوم هست این حرکت ها و راه اندازی دار و دسته از قبل سازماندهی شده و کاملا هدف مند به قصد نتیجه گیری از موضوع خاصی انجام می شود
خدا رو شکر ادمایی مثل دکتر یداللهی هستن هنوز... هرچند،هرچند...نرود میخ اهنین در سنگ! ولی واقعا این یادداشت لازم و بجا بود...زنده باشی دکتر:-)
بیا... نگاهشون کن تو رو خدا!!
دقیقا زیر چنین پستی باز اومدن دارن ب هم تیکه میپرونن!!
واقعا حرفای ب جایی زدن دکتر یداللهی :)
زنده باد دکتر یدالهی که با شجاعت این موضوع رو عنوان کردند ... هر چند خیلی از خواننده ها از این کامنت ها و تعریف و تمجید های هوادارانشان لذت می برند ولی امیدوارم این گونه کمپین ها اثر کند و سطح فرهنگی مردم را بالاتر ببرد
نقد اگر نقد باشه خوبه ، اما وقتی به سمت تخریب ميره حتما منتقد باید منتظر عواقبش باشه ...
مسئله اینه که گاهی اوقات نقد نقد نیست بلکه تخریبه!
چه خوبه دمتون گرم رفقا
طرفدارای دو آتیشه چاوشی اگر نقد منصفانه باشه تابع اون هستن. جهت اطلاع
ای بابا!الان دوباره همون بحث های تکراری و کلیشه ای رو شروع میکنین!بسه دیگه!!کی قراره یاد بگیریم به هوادارای بقیه هنرمندا هم احترام بذاریم؟
احسنت
چى درسته و سر جاشه كه دنبال اين مسائل ميگرديد ؟ پيج من باز واسه هر انتقادى اما بعضيها توهين و يا انتقاد اشتباه ميگيرند ،
خواننده ها تا زمانی که به به وچه چه مینویسی براشون تحویلت میگیرن بعضا لایک هم برات میزنن.... وای به روزی که بنویسی بالای چشمت ابرو سریعا بلاک
ما همه ضد زرد هستیم
ممنون از آقای دکتر افشین ید الهی بخاطر مطلب خوبشون
نقد حتی غیر محترمانه اش از تبعات شهرته. هنرمندان و چهره های مشهور شاید کمتر ولی بعضی از طرفدارانشون و باصطلاح fan page هاشون برخورد نامناسبی دارند که نه تنها کمکی نمی کنه بلکه بعضی وقتها کار رو به درگیری های لفظی و نامحترمانه تری می کشونه. در حالی که اگه به یک نقد یا حتی بی احترامی پاسخی داده نشه یا خیلی محترمانه پاسخ داده بشه چه اشکالی داره.
مثلا همین اقای یگانه،بدون توهین انتقاد منو دید و منو بلاک مرد اینستا، این یعنی نقد پذیری!!
آقا دمت گرم با این مطلبی که نوشتی! یعنی شیر مادرت حلالت
وقتی اینجور طرفداری هارو میبینم حالم بد میشه جدا
کی میخواد درست بشه خدا میدونه
البته اینم بگم که این رفتارا فقط مختص ایران نیست و مثلا تو سایت بیلبورد اگه برید میبینید که همچین رفتارایی گاها بین مخاطبای موزیک اونورم هست اما اصلا قابل مقایسه با اینجا نیست! اینجا دیگه شورشو درآوردن
بالاخره یه پست حرف حساب!
خیلی جاها با این لشکر کشی مجازی فن های خواننده ها ادم پی به شخصیت اون خواننده هم میبره که میبینه هیچ واکنشی برای اروم کردن یا جلوگیری از توهین هواداراش نمی کنه
و په بسا لذتم میبره
بعضی ها میرن تو ادای سکوت و صد نفر از هوادارشون میشن زبان این خواننده
پر واضحه که منظور این متن با کی بود محدود به یه خواننده هم نمیشه بخشی از طرفدارای همه خواننده ها جز این گروه میشن ...هوچی های فرهنگی !
دقیقا دکتر اصفهانی هم در آخرین مصاحبه شون با موسیقی ما به همین موضوع اشاره کردند
واقعا باید فکر چاره بود ... !!
در درستی حرف ایشون ک حرفی نیست
ولی اکثر اینایی که نظر گذاشتن،ک عاقا دمت گرم خیلی خوب اومدی
کافیه نظراتشون رو تو پست آهنگ های خواننده ی محبوبشون رو نیگاه کنی اونوقتِ ک متوجه میشید همین اینا، یکی از همون یازده تان
تنکیو سو ماچ
سلام .
طاعات قبول .
دکتر جان سپاس فراوان . من برای حمایت از این مهم ، لینک مطلب رو به خواننده مورد علاقه م و مدیر برنامه هاشونو. . . دایرکت کردم . امیدوارم بخونن و حمایت کنن .
یا علی. . .
واقعا بسیار مطلب درستی بود .کو گوش شنوا . .نمیدونم ایده اش از کجا اومده ولی من همیشه به این موضوع فکر کردم. در فضای مجازی خیلی زیاد میتونی رو تفکر یه عده تاثیر بذاری اگر یک شخصیت برجسته باشی یا یک مخاطب ساده.من واقعا این موضوع رو تجربه کردم.واسم جالب بوده .چیزی که ما بهش نیاز داریم به نظر من هنرمندانی با ايدئولوژيهاي مشخص بوده هنرمندان صاحب تفکر و فروتن.که دارای نگاه از بالا به پایین به مخاطب نباشن.و کارهاشون رو فقط با نگاه خودشون ارزیابی نکنن و یک سری پسوند مثل فراگیر، مدرن و...... رو بهش نسبت ندن
کامنت گذاشتن هم ملزوم داشتن فرهنگ هستش که متاسفانه در خیلیها دیده نمیشه در شبکه های مجازی موج وسیعی از بی فرهنگی به وفور دیده میشه و به راحتی توهین و تمسخرهای مفتضحانه ای رو شاهد هستیم، اینجا قبل از وجود فرهنگ ابزار میاد چقدر این متنتون منو یاد طرفدارهای یکی از دوستان خواننده انداخت که رفتارهای این به اصطلاح هوادارها نظر منو نسبت به این خواننده هم عوض کرو در حالی که دوسش داشتم تا قبل
کاملادرست فرمودید ولی فقط سطح فاجعه روخراش دادید.درواقع عمق فاجعه خیلی زیادتره.منم با اون دوستمون کاملاموافقم گفتن سازماندهی شده است.به نظر منم هر کدام از این خواننده های جنجالی(چون یه تعدادی هستند)یه دارودسته راه انداختن و یه گروه فشار که هم ضربه می زنه و هم نیروهای جدید مستعد رو جذب می کنه.یعنی اینهایی که به سرکوبگری مشغولن یا عضو فعلی گروه فشارن یا بزودی به عضویت درمیان.
نکته جالبی رو بیان کردید که همانا قالبی بودن اظهارات این اشخاصه که شما بعضی رو به درستی نوشتید.مثلا جدیدا باب کردن جومنفی میدی برای فلانی!!!و دیگه وقتی کاملا کم میارن و حالا یه نظر کاملا منطقی از تموم فیلترها میگذره و عمومی شده و کار از کارشون گذشتهء، حرف های حساب رو مغرضانه و توهین به خواننده می نامند!!!کلمه مغرضانه خیلی به چشم می خوره .حالا باز اگر ادامه پیدا کنه و طرف از میدان به در نره بهش برچسب میزنن که مشکل شخصی داری و با فلانی دشمنی شخصی داری!!! از این چیزآ . همین قالبی بودن برچسب هاشون دال بر توخالی بودن این ادمهاست .بعد از طریق برچسب زدن و شرطی کردن مخاطبین اغفالشون میکنن.
دقت کنیم خیلی شبیه فرقه هان و یه عده جذبشون میشن که معمولا گرایش به فرقه پرستی دارن .
ای کاش عزم مسوولین جزم میشد تا با این پدیده شوم مبارزه کنند.راستش خیلی غافلگیرشدم یک نفر پیدا شد اونم یه ترانه سرای فرهیخته و صاحب نام که باب رو باز کنه و انقد غافلگیرشدم که چند روزه میامو میرم تا امروز دیگه چند خط نوشتم.قبلا کاملا ناامید شده بودم.خدا شمارو خیر بده که چراغشو روشن کردید و خوشحالم می بینم یه سری دوستان اگاه دیگه با شما همصدا هستن.موید و موفق باشین.
افزودن یک دیدگاه جدید