نظری که شما قصد پاسخ دادن به آن را دارید وجود ندارد.
نگاهی به آلبوم «رویای عشق»
برای آنها که خوابهای طلایی را ترجیح میدهند
- سمیه قاضی زاده
نکتهای که نظر من را در این آلبوم که 9 ترک دارد جلب کرد نوازندگی بسیار دلنشین این خانم هنرمند بود که به نظرم چقدر حیف که طی این سالها از ایشان در محافل عمومی استفادهء شایان ذکری نشده است. جالب اینجاست که طبق گفته بروشور این آلبوم، ایشان تمام وقتشان صرف آهنگسازی و تدریس پیانو میشود و شاگرد بزرگانی چون جواد معروفی و کامبیز روشن روان بودهاند و خودشان هم تمام موفقیتش را مدیون آندره مرادیان میدانند! که راستش از ایشان هم درعالم موسیقی نامی نشنیدهام، اما واقعیت این است که چه اهمیت دارد؟ اتفاقا اینطوری خیلی هم بهتر است که بر اساس کاری که از یک هنرمند میشنویم به قضاوت او و در واقع کارش بنشینیم پیش از آنکه به واسطهء افتادن نامش سر زبانها با انبوهی از پیشبرداشتها و پیشداوریها آلبومش را در سی دی رام بگذاریم.
پیانوی «رویای عشق» بسیار شیرین، روان و با گوش مخاطب آشنا و صمیمی نواخته شده است. شاید به نظر آنهایی که آلبوم «رویای عشق» را شنیدهاند نوازندگی پیانوی نوشا ناطقی سبک نوینی نباشد، چرا که در این راه شاید استادانی چون فریبرز لاچینی، مرحوم آندره آرزومانیان، مرحوم جواد معروفی و تا اندازهای سامان احتشامی بسیار شهرهاند.
از این نظر صفت «تا اندازهای» را برای سامان احتشامی ذکر کردم که او نوازندهای است درجه یک اما بیشتر کارش در زمینه پیانوی سنتی ایرانی است تا هرچیز دیگر حال آنکه دیگر استادان همیشه نگاهی به موسیقی ایرانی، موسیقی پاپ و حتی موسیقی کلاسیک داشتهاند. اما نکته ویژه درباره همه این بزرگواران این است که به هیچکدام از آنها به چشم پیانیستهای قهار و حرفهای نگاه نشده است و متاسفانه نمیشود. چرا که در جامعه موسیقی ما شیریننوازی پیانو جرمی است که از آن راه فراری نیست. درجهای است کمی بالاتر از موسیقی عامهپسند.
مرحوم آرزومانیان تا آخرین لحظهای که در قید حیات بود محکوم به جرم «شیریننوازی» بود و از زیر سایه این عنوان نتوانست خودش را بیرون بکشد. این در حالی است که بسیاری از جوانان این مرز و بوم عشقشان به نوازندگی پیانو بیش از آنکه به خاطر شنیدن قطعات باخ و بتهوون به وجود آمده باشد، با شنیدن «خوابهای طلایی» و «پاییز طلایی» پدید آمده است، اما مثل هر تب دیگری، تب روشنفکری و راخمانینف نوازی و نوازندگی پیانوی معاصر و پست مدرن و این کلمات و اسامی دهان پرکن چنان جامعهء پیانیست ایرانی را فرا گرفته که کمتر پیانیستی با دیدگاهی متفاوت جرات عرض اندام پیدا میکند. جالب اینجاست که بسیاری از همان پیانیستهایی که ادعای نوازندگی در سطح جهانی و سبکهای فوق نوین را دارند در خلوتشان و برای کسب آرامش، همین قطعات شیرین را مینوازند!
این هم از آن خصوصیتهای ایرانی است که پیانیستهای بزرگی چون اسامی که ذکر کردم در کشورمان همیشه زیر سایه القاب باقی میمانند. حال آنکه کسی چون ریچارد کلایدرمن سالهاست که نوازندگیاش تبدیل به مکتب شده و در زمرهء پولدارترین موسیقیدانان حال حاضر دنیاست. کتابهایش بسیار پرفروشند و کمتر کسی رقم دقیق و بالای فروش آلبومهایش در جهان را میداند. آن هم در دنیایی که مهد سبکهای کلاسیک و معاصر و پست مدرن و این حرفهاست نه در مملکت ما که در اشل هزاربار کوچکتر تنها تقلید آن سبکها - آن هم در نوازندگی پیانو - شنیده میشود.
هیچوقت یادم نمیرود سالها قبل معلم پیانویی داشتم که توصیه اکیدش این بود که آثار کلایدرمن را فقط باید موقع صرف نهار شنید! و از شنیدن «نامزدی عشق» (Wedding of Love) مو بر تنش سیخ میشد و عذاب وجدان میگرفت. در عین حال یادم نمیرود که تا چه اندازه من و همکلاسیهایم را مجبور به اجرای قطعات روسی بیروح و جان میکرد. اتفاقی که باعث شد تعداد هنرجویان آن کلاس به یکی دو نفر تقلیل پیدا کند و بسیاری ازآنها به خاطر همین سختگیریهای بیمورد در انتخاب قطعات، دیگر علاقهای به ادامه ساز زدن نداشتند.
آلبوم «رویای عشق» خانم نوشا ناطقی در واقع بهانه نوشتن این مطلب را دستم داد تا دلی را که مدتها بود از چسباندن این اتیکتهای مختلف به هنرمندان پر بود خالی کنم.
از طرفی دیگر ذکر این نکته هم ضروری است که آهنگسازی تمامی قطعات این آلبوم هم بسیار زیباست. ملودیسازیهایی زیبا، پایانبندیهای جدید، بهرهگیری از تمهای قطعات آشنا و آثار آهنگسازان ایرانی معروف از جمله دیگر ویژگیهای این اثر است. با این حال همچنان رواننوازی و رفاقت نوازنده با سازش بارزترین ویژگی آن است. مطمئنم که شما هم از شنیدن این آلبوم ولو در زمان ناهار خوردنتان لذت خواهید برد و مثل من دوست دارید که این نوازنده رسیتالش را بعد از این همه سال برگزار کند و ما را به شنیدن این آثار شیرین دعوت کند. بعید میدانم کسی به جای لذت بردن از آن، دچار عذاب وجدان شود...
منبع:
خبرآنلاین
تاریخ انتشار : دوشنبه 23 مرداد 1391 - 00:00
دیدگاهها
عالی بود
مرسی از معرفی این آلبوم
کم نظیر بود
بسیار زیبا
ممنون از قلم زیبا و شیوای شما
ممنون از موسیقی ما برای انعکاس خبر
MAS
از حانم قاضی زاده منتقد عزیز تشکر می کنم البته هنوز این آلبوم را پیدا نکردم امروز که متن شما را خواندم بسیار کنجکاو شدم که این آلبوم را گوش کنم اما چند تا مغازه ای که رفتم متاسفانه نداشتند.
به هر حال به خاطر معرفی این آلبوم آلبوم های خوب دیگر متشکرم
نقد منصفانه و خوبی بود. ممنون از خانم قاضی زاده.
ممنونم از این نوشته زیبا. متشکر برای معرفی این آلبوم اما خیلی سخت میشه آن را پیدا کرد.
موسیقی ما خلی بی انصافی که ما رو نمی بینی. بابا گفتم این خانم خیلی شخصی نویسه. واسه خاطره نویسی خوبه. چرا نزدی نظر منو؟
مرسی از بیان زیبای خانم قاضی زاده
و ممنون از معرفی این آلبوم
میخواستم خدمت ایشون پیشنهاد کنم که آلبوم
*دل آواهایی برای صلح و عشق* ... تک نوازی پیانو...
با آهنگسازی استاد *پژمان مصلح* رو که بهار امسال منتشر شده
گوش کنند...
این اثر بی نظیره و به نظرم با احساس خالصی
اجرا شده...
این آثارحتما شما رو منقلب و شیفته خواهد کرد...!
این خانم یه چیزی شنیده و ازاون خوشش اومده و رفته یه جیزایی در بارش نوشته . این که نشد نقد
این البوم بسیار دلنشین بود.
از شنیدنش بسیار لذت بردم.
به جرات میتونم بگم سالها بود جای چنین تکنوازی پیانوی با احساسی در موسیقی ایران خالی بود .
الحق که ایشون شاگرد خلف استاد معروفی هستند چرا که قطعات البوم رویای عشق همان لطافت و احساس زیبا و کم نظیر البوم خوابهای طلایی استاد معروفی را در ذهن بیدار میکند.
شنیدن این البوم را به همه ی دوستداران موسیقی پیشنهاد میکنم
خانم سمیه قاضی زاده اسم آندره مرادیان رو تا حالا نشنیده ؟؟؟؟واقعا که !!!
بعدش جالبه یکی مثل ایشون تعریف می کنه از آلبوم و یکی مثل مهدی رفعتی میگه آلبوم اهل فن رو ارضا نخواهد کرد !!
باید بگم به عنوان اولین کار، بسیار کار خوب و تکنیکی بود... البته جای بهتر شدن داره که امیدوارم در کارهای بعدی این خانم شاهدش باشیم...
راخمانینف کجا و کلایدر من کجا !! الزاما فروش زیاد آهنگ های یک نوازنده به معنای تاپ بودن اون نیست .
همچنین اینکه ایشون در عالم موسیقی اسم آقای مرادیان رو نشنیدن به معنی این نیست که ایشون استاد برجسته ای نیستند شاید به این خاطر که نگارنده چندان هم در عالم موسیقی قوطه ور نیستند ! بهتره به کتاب سیمای هنرمندان جلد پنجم (حبیب الله نصیری فر) مراجعه فرمایند.
البته ببخشید" غوطه ور" اشتباهی تایپ شد .
*رویای عشق* رو حتما گوش خواهم کرد
ممنون از معرفی این اثر...
اما در تایید فرمایشات خانوم فروق بگم که
شما با شنیدن *دل آواهایی برای صلح و عشق*
نفستون در سینه حبس خواهد شد...!!!
شاگرد استاد معروفی!!! کسی میدونه چطور میشه با این خانم تماس گرفت؟ تدریس هم می کنند؟
کار بسیار خوب و آرامش بخشی بود... ممنون از معرفیتون...
بسیار خوشحالم که هنوز هستند کسانی که متفاوت بشنوند...
من هم البوم بی کلام دل آواهایی برای صلح و عشق به آهنگسازی فوق العاده ی استاد پژمان مصلح و تک نوازی بی نظیر
خانم نینا بحری رو پیشنهاد می کنم که بشنوید....
این البوم در سبک نئورومانتیسیسم است و افراد رو به ارامش و سکوت دعوت می کنه...
واقعا زیبا و دوستداشتنی هست...
هم اهنگسازی معجزه وار و هم نوازندگی پر احساس این البوم...
لذت شنیدن این تجربه ی متفاوت، سرشار از حس زندگی و لمس لحظه است...
مرسی.......
افزودن یک دیدگاه جدید