گفتگو با آهنگساز باسابقه و کمکار این روزها به بهانه همکاری با «سالار عقیلی» در تیتراژ پایانی سریال «خاتون»
فواد حجازی: امروز اختلاف سلیقه بر رفاقت من و عصار میچربد
موسیقی ما - آنهایی که با فواد حجازی از نزدیک آشنایی دارند، میدانند علاقه اصلی او سبک موسوم به پاپ-سنتی است و موفقیت و توانایی در این سبک را هم در همان اولین آلبومهایی که منتشر کرد، یعنی آلبوم «حسرت» به خوانندگی «محمد اصفهانی» نشان داد. «حسرت» یکی از آثار ماندگار موسیقی پاپ بعد از انقلاب است و برخی از قطعات آن هنوز هم شنیده میشوند. حجازی البته بعداً ترجیح داد به صورت متمرکز، بیشتر با «علیرضا عصار» کار کند که علیرغم همه ویژگیهای مثبتاش، صدایش تحریر لازم برای این سبک را ندارد و بنابراین بخش از تواناییهای فواد حجازی در ساخت آهنگهایی به این سبک و سیاق مغفول ماند تا این روزها که او برای تیتراژ سریال «خاتون» قطعهای را ساخته که سالار عقیلی خوانده است.
هم این همکاری بین این دو ستاره با شعری از عبدالجبار کاکایی و هم دلایل دیگر، بهانهای بود برای مصاحبهای مفصل با فواد حجازی که یکی از موزیسینهای مطرح موسیقی پاپ در سه دهه اخیر است. فواد با صراحتی که همیشه در او سراغ داشتهایم، جواب همه سوالهایمان را داد، مخصوصاً سوالاتی در این ارتباط که دلیل جدایی او و علیرضا عصار چیست و آیا دلیل آن افول و تکراری شدن سبک کاریشان بوده یا نه.
یک نکته دیگر را هم بگویم و آن اینکه علیرضا خیلی عاشق خوانندگی نیست که بخواهد زندگیاش را در این راه وقف کند. یعنی علاقهمندی اصلیاش خوانندگی نیست اما من علاقهمندی و کار اصلیام موسیقی است و اگر یک جا متوقف بمانم و کار نکنم، باید درجا بزنم. در نتیجه سعی میکنم با کسانی دیگر که ممکن است با سلیقه من هماهنگ باشند کار کنم.
هم این همکاری بین این دو ستاره با شعری از عبدالجبار کاکایی و هم دلایل دیگر، بهانهای بود برای مصاحبهای مفصل با فواد حجازی که یکی از موزیسینهای مطرح موسیقی پاپ در سه دهه اخیر است. فواد با صراحتی که همیشه در او سراغ داشتهایم، جواب همه سوالهایمان را داد، مخصوصاً سوالاتی در این ارتباط که دلیل جدایی او و علیرضا عصار چیست و آیا دلیل آن افول و تکراری شدن سبک کاریشان بوده یا نه.
***
- * بگذار از آخرین کارهایت شروع کنم. قبل از ترانه تیتراژ سریال «خاتون»، چند ترانه تیتراژ دیگر هم داشتی.
- * بعد از آن هم تیتراژ سریال «خاتون» را ساختی که در این مدت کوتاه، خیلی خوب شنیده شده و به چشم آمده. علت این توجه بیشتر هم، علاوه بر خوب بودن آن، همکاری شما و سالارعقیلی با هم است.
- * خوب شد که واژه «پاپ-سنتی» را گفتی. چون اتفاقاً میخواستم در همین مورد صحبت کنیم. سبک پاپ-سنتی در سالهای اخیر در فضای موسیقی ما کمرنگ شده، در حالی که عمدتاً کسانی که در این سبک کار کردهاند، موفق هم بودهاند و اساساً این سبک در بین علاقهمندان موسیقی طرفداران زیادی هم دارد. فکر میکنم ژانر مورد علاقه خود شما هم هست.
- * از اول هم مشخص شده بود که قرار است سالار عقیلی این کار را بخواند؟
- * یک کار عجلهای بود اما برای شما دلی هم بود. درست است؟
- * قبل از کار با سالار عقیلی، عمده کارهایت در زمینه پاپ-سنتی با دکتر محمد اصفهانی بود که درست است که میتواند در سبک موسیقی اصیل ایرانی بخواند اما یک خواننده پاپ است. اما این بار با کسی کار کردی که درست است که میتواند پاپ بخواند اما خواننده موسیقی اصیل ایرانی است.
- * برگردیم به قبلتر. از همان قدیم علاقهمندی اصلی تو سبک پاپ-سنتی بود و بعد از کار کردن با محمد اصفهانی، با کسی کار کردی که صدایش اصلاً ویژگیهای لازم برای خواندن در این سبک را ندارد چون اساساً تحریر ندارد. با این علاقهمندی و توانایی و با توجه به اینکه امکان کار کردن با خیلی خوانندههای دیگری که میتوانستند در این سبک بخوانند را داشتی، چطور بیش از یک دهه فقط با علیرضا عصار کار کردی؟
- * ... و این همه سال هم با هم نمانید.
- * ضمن اینکه علیرضا خودش موزیسین است و موزیسین بودنش خیلی مهم بود در این همکاری.
یک نکته دیگر را هم بگویم و آن اینکه علیرضا خیلی عاشق خوانندگی نیست که بخواهد زندگیاش را در این راه وقف کند. یعنی علاقهمندی اصلیاش خوانندگی نیست اما من علاقهمندی و کار اصلیام موسیقی است و اگر یک جا متوقف بمانم و کار نکنم، باید درجا بزنم. در نتیجه سعی میکنم با کسانی دیگر که ممکن است با سلیقه من هماهنگ باشند کار کنم.
- * یعنی این اختلاف سلیقه باعث شده که در آلبوم جدید «علیرضا عصار» با او همراه نباشی؟
- * آن رفاقت که بین شما وجود داشت هم باعث نمیشود که ارتباط کاری شما دوباره برقرار شود؟
- * موسیقیای که شما کار میکردید، سبک خاصی داشت. سبکی منطبق بر اشعار فاخر با موسیقی و تنظیمی ساز-محور. اما این روزها بیشتر موسیقیهای الکترونیک و سبکهای به روز باب شده که در آن موضوع شعر و مخصوصاً استفاده از شعر کلاسیک کمتر مورد توجه هست و به نظر میرسد سبک کاری شما به حاشیه رفته است. چقدر کم شنونده شدن موسیقی شما باعث این فاصله و اختلاف سلیقه شد؟ به هر حال اگر آقای عصار ببیند که هنوز سبک کاری شما جواب میدهد، دلیلی برای این جدایی نمیبیند.
- * گفتی موسیقیای که الان دارد کار میکند، در همان فضای سابق است؟
- * کارهایش را دارد با امیر توسلی انجام میدهد؟
- * نظرت چه بود؟
- * فکر میکنم برای اینکه رفاقتتان حفظ شود این کار را کرد و برایت پخش کرد بشنوی.
- * از نظر تو هم این ایراد ندارد.
- * و در این بین تو هم این رهایی را پیدا کردی که با هرشخصی دوست داری کار کنی.
- * منظورم این است که تو سلیقهات را در چارچوب ویژگیها و تواناییهای صدای عصار در آورده بودی، اما حالا میتوانی در سبک موسیقی پاپ-سنتی بر اساس صداهایی که تحریر هم دارند، آهنگ بسازی.
- * پس شما کارهایش را شنیدی و نظرت را گفتی.
- * اما به هر حال این مقایسهها وجود دارد.
- * چقدر فکر میکنی که موسیقی تو و علیرضا به تکرار رسیده بود و این باعث این فاصله شد؟
- * اما تو یک نکته را در نظر نمیگیری. اینکه به هر حال «محتسب» به اندازه آلبومهای قبلی شما نفروخت.
- * آیا بخشی از این اتفاق به نظر تو طبیعی نیست؟ بههرحال همه خوانندههایی که به این سن و سال میرسند، افت میکنند. دکتر محمد اصفهانی و دیگران هم افت کردند و این به دلیل انتخابهایشان نبود. موسیقی همانطوری که خودت هم گفتی پویاست و مدام چهرههای تازه میآیند.
- * به هر حال شما یک روز در اوج هستی و یک روز از اوج پایین میآیی و این طبیعی است.
- * چرا فکر میکنی باید در اوج میماندید؟ یکدفعه نسل تازهای آمدند با سلیقهها و موسیقیهای بهروزتر.
منبع:
اختصاصی سایت موسیقی ما
تاریخ انتشار : جمعه 21 فروردین 1394 - 05:56
دیدگاهها
خوشحالم بعد از مدتها یه مصاحبه مفصل از هنرمند گرامی فواد حجازی که من دهه شصتی خاطره زیادی با کارهاش دارم و البته علاقه من به علیرضا عصار هم بخاطر تنظیمهای فواد حجازیه.
برایم جای سئوال است بعد از تجربه موفق فواد حجازی با آلبوم حسرت محمد اصفهانی که هنوز هم با وجود فضای جدید موسیقی پاپ شنیدنیه و با توجه به سلیقه آقای حجازی که گرایش به موسیقی سنتی داره چرا همکاریشو با محمد اصفهانی ادامه نداد؟
علیرغم زیبایی کار تیتراژ خاتون جای محمد اصفهانی خالیه . امیدوارم مجددا شاهد همکاری فواد حجازی و محمد اصفهانی باشیم چه در استودیو و چه روی استیج.
بسیار عالی
ممنون برای این گفت و گو
امیدورام به زودی عصار و فواد حجازی با هم روی صحنه بر گردند
هه شما و هم آقاي عصار دوست داشتني هستيد و تو ايران بهترين
ممنون مصاحبه خیلی جالبی بود و اشک منو درآورد و منو برد به یاد روزهای خوب و خاطره انگیزی که با آلبومهای کوچ عاشقانه، حال من بی تو و عشق الهی داشتم. امیدوارم اختلاف سلیقه این دو عزیز هم حل بشه و باز هم آنها رو در کنار هم ببینیم. ضمنا سوالی که شما در مورد افت دکتر اصفهانی پرسیدید سوال خوبی نبود و چه زیبا پاسخ گفت فواد حجازی، همچنین عاشق جوابی شدم که فواد حجازی به سوال آخر شما داد. دمش گرم
بهتر بود علیرضا عصار بازهم با فواد حجازی کار میکرد فواد در سبک پاپ سنتی زیبا کار میکنه ولی سلطان سبک پاپ سنتی فقط محسن نامجو کسی که زیباترین ملودی هارو رو یه سخت ترین شعرها میسازه/ زنده باد محسن نامجو
مصاحبه خوب و به جایی بود،ممنون،،من به شدت طرفدار عصارم،،اما در مورد اختلافشون با اقای حجازی نظرم بیشتر به اقای حجازی نزدیکه،،،در مورد اینکه بعضی خواننده ها افت کردند،،اقای اصفهانی بدترین مثالی بود که میتونستید بزنید،موافق نیستم اصلا،،جواب اخر اقای حجازی کاملا درسته
خيلي مصاحبه خوبي بود
متاسفم كه كمتر اقاي حجازي و مي بينيم
هيچ وقت كنسرت اقاي عصار در فرهنگسراي بهمن يادم نمي ره كلي به من خوش گذشت
يعني بعد از سال ها هنوز قطعه مثل خيال نكن نباشي نداشتيم
تورو خدا كنسرت بزاريد با اقاي عصار
چقدر عالی آخرین پاراگراف این مصاحبه شاهکار است. درود بر همه موسیقیدانانی که وقتی کارشان رو برای جوانان سطحی پسند این روزها میگذاری میگن این چیه گذاشتی؟!
درود بر همه اهالی موسیقی سنتی و درود بر خوانندگانی چون علیرضا عصار، سهیل نفیسی، مسیح محقق، هژیر مهرافروز، مانی رهنما، فرمان فتحعلیان، حامی، رضا یزدانی، سینا حجازی، نیما مسیحا، گروه پالت، فرشید اعرابی, فرزاد فتاحی، امیر کریمی، هومن جاوید، کامران عطا، کیان مقدم، شهریار کهن زاد، فرزاد برهمن، گروه دنگ شو، کاوه آفاق و .... که هر یک به نوعی آثارشان دارای ارزش هنر والاست و برخلاف آن چیزی است که امروز رایج شده است.
محمد اصفهانی افت نکرده عزیز برادر ..
محمد اصفهانی کم کار شده همین ...اونم دلیل شخصی خودشه که به خودش مربوطه ..
بهت پیشنهاد میکنم یه بار دیگه غم غفلت دکتر اصفهانی رو گوش بدی ..
هم چنین زیر زمین و تقاص ..
دو اسطوره موسیقی رپاپ دهه هشتاد هستند که هیچ وقت تمومی ندارند و همیشه و همیشه استادن
1.. محمد اصفهانی 2.. شادمهر عقیلی
سلام به ملت
محمد اصفهانی به نظرم نه تنها افت نکرده بلکه زیبایی و صلابت در آثار جدیدش نشان از قدرت این خواننده رو دارد.
پاینده باد دکتر محمداصفهانی بهترین خواننده بعداز انقلاب
علیرضا عصار کارنامه بسیار موفقی دارد
استفاده از اشعار فاخر با تنظیم های فوق العاده بسیار ارزشمند هست
نهان مکن هم یک تجربه بود
یک البوم خاص که قطعا نباید توقع فروش بالا داشت
در مورد افت فروش هم دلایل متعدد دیگه ای هست اعم از دانلود و کپی موسیقی
همچنین اختلاف سلیقه ها
ارزوی موفقیت دارم برای علیرضا عصار
دکتر اصفهانی حکم سلندیون رو برای ما داره! دوتاشون در عین بزرگی مورد کم توجهی قرار گرفتن به علت انزوای بیش از حد!
کاملاً با فواد موافقم.
دليل افت کار های عصار به نظرم نبودن حجازی و همچنين تغيير سبک خواندن عصار به حالتی دستور وار و بيش از اندازه حماسی است. آهنگ عيدانه بسيار زيبا بود، همچين سه آلبوم اول ايشان.
متاسفانه رد پای سیاست همه جا بوده و هست ...
بعضی وقتها اثر یک هنرمند در اذهان مردم که سالها به خوبی شکل گرفته ، بر اثر یک اشتباه کوچک از بین می رود ...
نمونه دیگر ... برای آقای علیرضا افتخاری هم اتفاق افتاد
افزودن یک دیدگاه جدید