برنامه یاد بعضی نفرات
 
نگاهی به ایرانی‌هایی که نامزد یا برنده‌ی جایزه گرمی شدند
وسوسه‌ی گرامافون
موسیقی ما - «ایلیا سلمان‌زاده» (موسیقی‌دان ایرانی سوئدی) و «رامین جوادی» (آهنگساز ایرانی، آلمانی) نامزد جایزه‌ی گرمی در سال جاری شده‌اند. یکی‌شان برای ترانه‌ای که برای انیمیشن«شیرشاه» سروده و دیگری نیز به خاطر موسیقی سریال «بازی تاج و تخت»‌.
 
 
اما تا کنون چه ایرانیانی توانسته‌اند نامزد این جایزه شوند؟ در این گزارش نگاهی کوتاه به نامزدهای این جایزه خواهیم داشت.
 
«گرمی» مهم‌ترین جایزه حوزه‌ی موسیقی در دنیا است که از سال 1959 تا کنون برگزار می‌شود. این جایزه توسط «آکادمی ملی علوم و هنرهای ضبط»، برای تشخیص دستاوردهای برجسته‌ای که به‌طور عمده در صنعت موسیقی زبان انگلیسی رخ داده، اهدا می‌شود.
 
  • اردشیر فرح
«اردشیر فرح» نخستین ایرانی‌ای بود که در سال 1993 (1373) نامزد این جایزه شد. او آهنگ‌ساز و نوازنده‌ی گیتار شناخته‌شده‌ای در جهان است. فرح تحصیلات خود را ابتدا در بوستون و سپس در کالیفرنیا ادامه داد و پس از همکاری با آهنگ‌سازان و نوازندگان مختلف، با «خورخه استرانز» کاستاریکایی آشنا شد که این آشنایی به شکل‌گیری گروه “Strunz & Farah” انجامید. حاصل کار آنها تا کنون ۱۴ آلبوم، اجرای حدود ۷۰۰ کنسرت در تمام آمریکا و اجرای برنامه‌های متعدد با نوازندگان معروف دنیا است.
 
این دو همچنین در سال ۱۹۹۱ (1371) آلبومی منتشر کردند که حدود ۱۴ هفته در صدر جدول فروش بود. آنان به خاطر همین آلبوم در آن سال به عنوان بهترین گروه موسیقی سال آمریکا انتخاب شدند؛ علاوه بر این ششمین آلبوم آن‌ها در سال ۱۹۹۳ نامزد دریافت جایزه گرمی شد؛‌ اگرچه این جایزه را دریافت نکرد.
 
  • مثلث طلایی؛ محمدرضا شجریان، حسین علیزاده و کیهان کلهر
بعد از نامزدی فرح در گرمی، تا سال‌ها خبری از ایرانیان در فهرست نامزدهای گرمی نبود، تا اینکه در سال ۲۰۰۳ محمدرضا شجریان، حسین علیزاده، کیهان کلهر و همایون شجریان با آلبوم «بی تو به‌سر نمی‌شود» نامزد این جایزه شدند. این آلبوم در دستگاه نوا و آواز بیات کُرد و اشعار آن از سروده‌های مولانا، باباطاهر، حافظ و عطار است.
این تنها باری نبود که استاد آوازخوان به همراه علیزاده و کلهر، نامزد دریافت این جایزه شد. آنها در سال 2005 نیز برای آلبوم «فریاد» کاندیدا شدند. «فریاد» در سال ۱۳۸۱ در لس‌آنجلس اجرا و در سال ۱۳۸۲ منتشر شد. این آلبوم در دستگاه راست پنجگاه، شور و همایون اجرا شده است.
 
همکاری محمدرضا شجریان و حسین علیزاده به همراه گروه «هم آوایان» که در آن سال‌ها توسط علیزاده پی‌ریزی شده بود، اولین بار زمستان سال ۱۳۷۹، در دانشگاه کالیفرنیا نمایان شد.
 
  • حسین علیزاده
در سال ۲۰۰۶ «حسین علیزاده» به همراه «ژیوان گاسپاریان» برای آلبوم «به تماشای آب‌های سپید» نامزد دریافت این جایزه شد. ایده‌ی این آلبوم که می‌توان آن را تلفیقی از موسیقی در فضای دستگاهی و موسیقی ارمنی دانست را «رامین صدیقی» داده است.
 
حسین علیزاده در توصیف همکاری خود با گاسپاریان نوشته است: «وقتی همکاری با گاسپاریان به من پیشنهاد شد، نگاهم به دوردست‌ خیره شد و صدای سحرانگیزی مرا به‌سوی خود کشاند. همان صدای آشنایی که حکایت جاودانگی عشق با اوست. هر نغمه را یادآور می‌شدیم، برایمان آشنا بود. چه بنوازیم؟ شور؟ دشتی؟ چهارگاه؟ بیات شیراز؟ یا… همه این عناوین بار زیادی برایمان داشت. گویی از خاطرات سخن می‌گفتیم. از خاطراتی که قرن‌ها سرنوشت دو فرهنگ را رقم زده بود. موسیقی ایران و ارمنستان، زبان مشترکی است که هر عبارت آن برای هر دو ملت آیینه‌ای از تاریخ است. این کنسرت هدیه‌ای است به ملت ایران و ارمنستان، به ویژه هم‌وطنان ارمنی.»
 
از دیگر نکات این اثر هنری می‌توان به عکس روی جلد آن اشاره کرد که از آثار «عباس کیارستمی» انتخاب شده است. «نشر هرمس» آلبوم موسیقی «به تماشای آب‌های سپید» را منتشر کرده است.
 
  • کیهان کلهر
سال 2003 برای موسیقی ایران، سال پرشکوهی بود. در همان سالی که «بی تو به سر نمی‌شود» کاندیدا شد، «کیهان کلهر» نیز به همراه «شجاعت حسین خان» برای آلبوم «غزل» کاندیدای دریافت این جایزه شد. در این اثر «سواپان چادهوری» نوازنده طبلای هندی نیز حضور داشت.
 
این آلبوم چهار بخش دارد. بخش اول بداهه‌نوازی در دستگاه ماهور ایرانی است و حسین خان نیز راگاهای نزدیک به این مایه را می‌نوازد. در بخش دوم فضایی نزدیک به چهارگاه شنیده می‌شود، در قسمت سوم آواز اصفهان آمده و بخش آخر مانند قسمت اول در فواصل ماژور است.
 
این هنرمند در پنجاه و نهمین مراسم جایزه گرمی به همراه گروه جاده ابریشم به رهبری یویوما توانست با آلبوم sing me home موفق به کسب جایزه گرمی بهترین موسیقی جهانی شوند.
 
  • رامین جوادی
رامین جوادی دو بار برای موسیقی متن فیلم «مرد آهنین» و موسیقی سریال «بازی تاج و تخت»، نامزد دریافت جایزه‌ی گرمی شده است.
 
دستیاری «هانس زیمر» را می‌توان یکی از نقاط اوج فعالیت هنری رامین جوادی دانست. «از حاشیه اقیانوس آرام»، «وارکرافت»، «فرار از زندان»، «مظنون»، «دنیای غرب»، «نجات جسیکا لینچ»، از جمله دیگر فیلم‌ها و سریال‌هایی هستند که جوادی آهنگسازی آن‌ها را بر عهده داشته است.
 
  • دیپ دیش
در سال ۲۰۰۱ گروه «دیپ دیش» با حضور دو دی جی ایرانی‌تبار،  در بخش ریمیکس آواز غیر کلاسیک برای ریمیکس آهنگ “Thank You” اثر Dido در بخش مهارت‌های جنبی گرمی، جایزه گرفته‌اند.
 
  • حمید سعیدی
«حمید سعیدی» از بنیانگذاران گروه موسیقی «افیون ماه» است. او سال گذشته در بخش بهترین آلبوم نیوایج، موسیقی‌ای که بیشتر برای مراقبه و آرامش استفاده می‌شود، این جایزه را به دست آورد.
 
این گروه موسیقی که در لس‌آنجلس مستقر است، شامل یک نوازنده ویولن (لی‌لی هایدن)، همسرش که نوازنده بیس است (ایتای دیزراییلی)، نوازنده پرکاشن (ام.بی گوردون) و حمید سعیدی (نوازنده سنتور) است.
 
مجله گرمی‌ژورنال می‌نویسد که روز پنجم دسامبر وقتی نامزدهای گرمی اعلام شدند، همه اعضای گروه شگفت‌زده شدند: «هایدن صبح روز از خواب بیدار می‌شود و فریادزنان به اتاق همه سر می‌زند که: «ما نامزد جایزه گرمی شدیم!» گوردی اصلاً نمی‌دانست که نامزدها اعلام شده‌اند و وقتی پیام‌های تبریک را روی تلفن همراهش دیده بود، فقط گیج شده بود. دو روز قبل از اعلام نامزدی، حمید سعیدی به دیزراییلی (نوازنده بیس گروه) گفته بود که این روزها بحران اعتماد به نفس را تجربه می‌کند. دیزراییلی می‌گوید: «بعد از اعلام نامزدی، او متوجه شد کاری که انجام می‌دادیم درست بوده. جهان به حمید اعلام کرده که پیش برود.»
تاریخ انتشار : چهارشنبه 6 آذر 1398 - 16:30

برچسب ها:

افزودن یک دیدگاه جدید

محتوای این فیلد خصوصی است و به صورت عمومی نشان داده نخواهد شد.

Plain text

  • هیچ تگ HTML ی مجاز نیست.
  • آدرس صفحات وب و آدرس‌های پست الکترونیکی بصورت خودکار به پیوند تبدیل می‌شوند.
  • خطوط و پاراگراف‌ها بطور خودکار اعمال می‌شوند.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.



دانلود وسوسه‌ی گرامافون | موسیقی ما